Islandshest og sommereksem

Hva kan du gjøre ?

En hest skal være til glede og ikke bekymringer...

Sommereksem er en stor plage for hester. Islandshestene er som så mange andre raser utsatt. Mens mange hester koser seg på grønne fine beiter og spiser gress døgnet rundt er det andre hester som sliter med insekter, desperat kløe og stygge åpene og blodige sår som i tillergg kan væske.

Mange tror dessverre at sommereksem kun rammer islandshester, men man ser også at varmblods og større raser får dette. Det kan delvis skyldes at flere hester eksporteres fra sine opprinnelsesland til miljøer hvor de eksponeres for knott for første gang. F.eks Nordlandshester er like mye utsatt som Islandshester.

Hvorfor ikke importerer fra Island:

De aller fleste islandshester utvikler denne allergien innen to år/tre år etter at de har reist fra Island til for eksempel Norge, Sverige, Danmark eller Tyskland. På Island får èn av ca 20 hester sommereksem, mens det blant importerte islandshester er nesten 50 % som utvikler sommereksem. Hesten kan utvikle sommereksem mange mange år etter import, så for å være på den tryggere siden anbefales det ikke å kjøpe importeret islandshester fra Island! Sommereksemplagen er  stor blandt denne rasen og det er nå kraftige indikasjoner på at sommereksem er en arvelig sykdom. Det diskuteres nå i forskjellige land om islandshesterhester med sommereksem skal tillates i avl.

Sommereksem er en allergisk reaksjon og en svekkelse av immunforsvaret, en hudlidelse som oppstår i hestens man, rygg og halerot. Man kan også se det i buklinjen og lysken på panne, mule og ører. Årsaken til eksemen er blodsugende mygg og knott. Knott og eksemsessong starter på tidlig vår og varer til sen høst, april - november. Knotten er mest aggressiv under formeringssesong mai - sept, og i områder hvor det er fuktig f. eks engarealer, tett skog og ved vann og tjern, når det er vindstille og varmt i været og ved skumring. Knotten er et lite innsekt med stor betydning, den er mellom ca en og tre millimeter stor og kan være vanskelig og se på bare få meters avstand. Knott er den norske betegnelsen på insekter i slekten Culicoides, det finnes over 40 forskjellige arter av knott. Når hesten blir bitt av knott overføres det spytt og det er knottens spytt noen hester reagerer på og dermed får en allergisk reaksjon, som resulterer i en intens kløe. Hesten reagerer med og klø og gni seg på stolper, trær og busker ol.. I begynnelsen kan man se væskefyllte blemmer som senere verker gult. Når dette tørker ut blir det sår og rurdannelse. På grunn av den intense kløen så slites pels, man og hale av og huden blir tykk og læraktig.

Sommereksem er ikke smittsomt fordi det er en allergisk reaksjon hos den enkelte hest. En annen sannsynlig grunn til utviklingen av eksem er at de aller fleste "moderne" hester har uheldigvis begrenset tilgang på ville plantevekster og urter. Dyrket mark, eng og høy består som regel bare av gress og noe kløver og dette er ikke bra nok for hesten. I vill tilstand går den selv og leter etter plantevekster, røtter og urter som den trenger. Når den ikke lenger har tilgang på dette kan immunforvaret svekkes og det kan oppstå allergier og andre plager.

Symptomer på sommereksem: - dannelse av små væskefyllte blemmer. - gult verk, væskende eksem. - intens kløe. - avslitt man og hale, pels. - sår og rurdannelser. - tykk og læraktig hud.

Behandling og forebyggende metoder:

Det anbefales på det strekeste nå gi hester, som er utsatt for mye mygg og knott, forebyddende behandling som f.eks coopersect.vet hver 4. uker hele sommere og ut september,i tillegg til å unngå for mye proteiner, silo, kraftfor og andre "søte" forsorter. Unngå for mye beite!        Mygg og knott tiltrekkes søtt. Å gi hvitløk, essensielle ojer og høy forebygger. Ikke la hesten bli for overvektig! La hestene gå på naturlig stort beite som det er et varierende flora av vekster og begrens fri tilgang.. Bruk eksemdekken i værste periode når mygga kommer tidlig på sommeren. Ikke foreta miljøskifte når det er høysesesong. Dette stresser hesten og det svekker immunforsvaret som igjen kan føre til eksem!

Sjekk også ved salg om noen av foreldrene har sommereksem, da det kan være arvelig betinget.

Kjøper du en hest som er eksemfri ved salg, så er det ikke selgers feil hvis hesten din utvikler sommereksem!

Du selv har ansvaret for å ivareta den etter beste evne og følger du ikke opp, så er din hest mere utsatt!

 Man må  arbeide mer med å forebygge problemet, enn å sloss med det etter det allerede har oppstått. For hester som har mye eksem kreves det en stor innsats som siden minsker i takt med at problemet avtar. Når hesten er trygg på at den ikke klør så mye lenger kan den også bedre hjelpe til å hele seg selv. Fjellbeite – er for hesten  den beste løsningen. Det går også ann å finne andre beiteområder f. eks øylandskap, hvor det blåser mye. Knott er sjelden og finne høyt oppe på fjellet og på vindfulle øyer. Har du ikke mulighet for å sende den bort så bør man gjør alt man kan for at hesten skal slippe unna knott og mygg!!

Hold den inne i stallen i de aller verste periodene som er; et par timer før skumring og gryning samt når det er varmt og fuktig vær. Hvis hesten ikke kan være inne under de kritiske periodene, så må du se til at den har et svalt område i skyggen i paddocken eller beite.

Det finnes også effektive  elektriske myggjagere på markede som dekker opptil 5 mål!

Avl på Eksemhester er så absolutt ikke å anbefale da nyere forskning har konkludert med at det er arvelig. 

Sommereksem (Insect bite hypersensitivity, IBH) er den vanligste allergiske hudsykdommen hos hest, og skyldes en reaksjon på spyttet til Culicoidene som er knott på godt Norsk. Sommereksem påvirker de rammede hestenes velferd, og det finnes pr i dag ingen effektiv kur mot sykdommen. Diskusjoner om hvorhvidt sommereksem er arvelig eller ikke går innimellom høyt i norske diskusjonsforum. En doktorgrad fra Wageningen i Nederland i 2012 hadde som målsetting å øke kunnskapen om den genetiske bakgrunnen for sommereksem hos hest, og å se på hvordan man kan redusere forekomsten gjennom seleksjon og avl.

Informasjon om forekomst av sommereksem hos Shetlandponni-, og Frieserhopper ble samlet inn i forbindelse med rutinemessige evalueringer for innføring i respektive stambok. 7.5% av Shetlandsponniene og 18.2% Frieserne hadde sommereksem. Både måned, år og sted for observasjon hadde betydning for forekomst. Forekomsten varierte med Shetlandsponnienes størrelse og pelsfarge, og tykke Shetlandsponnier hadde en større forekomst av sommereksem enn resten (9.4%). Kvantitative genetiske analyser viste stor genetisk variasjon for sommereksem i begge raser, arvegraden på underliggende skala var 0.24 for Shetlandsponnier og 0.16 for Friesere, og forfatter kan derfor konkludere med at sommereksem er arvelig hos begge raser. Forfatteren har identifisert fem områder på DNAet som kan være delaktige i utviklingen av sommereksem.

Datasimuleringer viste at det å unngå å bruke hester med kliniske symptomer i stor grad kan være med på å begrense utbredelsen i en populasjon.

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Tone | Svar 25.06.2014 10.07

Hei, hvor kan man få tak i effektive elektriske myggjagerene som dekker opptil 5 mål?

Mona 25.06.2014 11.55

Søk på nettet. FK har noe.Men vil aldri bli kvitt mygg og knott helt

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.10 | 22:35

Hei,jeg har det samme problemet og jeg tror man bare må
håpe.😊

...
24.10 | 22:33

Hei jeg er en jente på 10 år og jeg har spurt mamma og pappa om jeg kan få/kjøpe en fjording,men de sier nei...😞Hva kan jeg gjøre for å få en?🐴

...
03.08 | 10:16

Hei! we live in Bergen and we would like to have a Chihuahuaha with all health attest , etc. Can you help me?

...
25.07 | 09:11

Hei
Jeg heter Reidun Madsen og ønsker få meg et nytt familiemedlem.
De eldste barna er begynt å flytte ut, å det er bare 2 barn igjen i huset.

...
Du liker denne siden