valp og nytt hjem

Når valpen reiser...

Valpen kan forlate mamma og oppdretter når den er 8 uker.

Den har inntil da blitt tatt godt vare på og oppdretter har gjort sitt aller beste for at den skal få en god start på sitt nye liv sammen med sin familie.

Den er så godt sosialisert som mulig etter dens alder og det har vært en stor ære å fått følge den fra fødsel og til den forlater oss. 

valpen får være sammen med Mamman sin hele tiden frem til den reiser og dier frem til ca 7-8 ukers alder og Mamman er viktig helt  til avreise.

Vaksine:

Ved 12 ukers alder skal valpen ha sin sin første vaksine. Noen oppdrettere vaksinerer mot parvo ved 8 ukers alder for å "sikre " seg, men det er ikke sikkert at valpen får noe speiselt bedre beskyttelse av vaksinen i så ung alder da de får beskyttelse fra morens råmelk som virker fremdeles ved 8 ukers alder og dermed blokkerer virkningen av vaksinen.
Så, grunnen til at man anbefaler vaksinering ved 12 ukers alder og deretter 16 uker, er fordi immunologisk så er valpen mottakelig for vaksinen ved 12 ukers alder. Man må gjenta det ved 16 uker både for å sikre at man fanger opp valper som fremdeles ikke var mottakelig ved 12 uker, samt at vaksinen beskytter veldig mye bedre hvis den gis to ganger med et visst mellomrom.

Ormekur:

Når valpene er 3 uker får de sin første ormekur og deretter får den ved 5 og 7 uker. Når den er 12 uker og skal ha sin 1. vaksine skal den ha sin 4 ormekur. Deretter ved ca 6 mnd alder og 12 mnd alder. 

Valpen er da ferdig behandlet og man trenger ikke gi mere ormekurer så sant man ikke skal reise utenlands. Å gi ormekur flere ganger i året livet gjennom er helt unødvendig så lenge den har gått en god grunnbehandlig det 1. året.

Dobesøk:

Valpene er vant å tisse på kladd eller valpebrett (får kjøpt på nettet, apotek eller sykepleieartikler) allerede ved ca 4 ukers alder begynner oppdretter å tilvenne kladdtissing og når den er klar for å reise er den godt vant og flere av valpene er da allerede renslige og søker mot kladd eller døren. 

Valpen tisser mye og ofte de førtse 2-3 mnd.i sitt nye hjem og hver 2. time er ikke uvanlig så det kan ofte være en hektisk småvalpetid ;) Men er man obs så kan valpen være helt renslig ved ca 3-4 mnd alder. Om natten tisser den kanskje bare 1 gang og noen klare å holde seg natten gjennom. Det varierer mye fra valp til valp.

Oppdretter observerer tegnene valpen gir når den skal på do så den nye familien kan være eksrta oppmersom. Noen går i ring, noen snuser, noen søker blikkkontakt, noen leter, noen løper, noen stopper helt opp mm og noen viser ingen tegn så det av store forskjeller her.

lær deg valpens signaler!

Men uansett når valpen har sovet, lekt eller spist så er det dobesøk. Når valpene er ca 6 uker legges tissekladden ved ytterdør eller vi går ut hvis det er sommekull. Ved at oppdretter da gjør en iherdig innsats, er mye gjort før den kommer til sin nye familie. At chihuahua er sent renslig er bare tull.

Sosialisering:

Valpene er tilvendt kloklipp og ved ca 3 ukers alder blir klørne klippet før første gang og deretter hver uke frem til den reiser. Dette gjøres for at valpen skal bli godt vant og helt trygg på kloklipp. Husk å ikke hold valpen helt fast når du klipper, men vugg litt og hold med et "mykt" grep og utfør klikkelyden.

Valpene tilvennes en spesiell Klikkelyd helt fra de er nyfødte og den klikkelyden virker veldig beroligende på valpene, så ved kloklipp, tannpuss, pelsstell, bading mm brukes den lyden. Valpene roer seg og lyden er en ekstra trygghet.

Valpene er også vandt å bade, kjøre bil, sitter i reisebag og bli båret rundt i den. Ta i munnen og ørene, være alene i kortere periode, trygg på katter, andre hunder og små barn. Vær veldig obs på andre fremmende hunder og Store hunder som kommer busende på. De kan virke veldig skremmmende på en liten tass og ødelegge det trygge som er opparbeidet. Blir valpen skremt i ung alder kan det følge den resten av livet.

De er også vant å tygge på tyggepinner, spise tørrkuler og drikker vann. Anbefaler ikke å gi annet enn sitt faste for. Får valpen mye annet å spise kan du risikere en Chihuahua med matvegring. 

Valpene sluker alt av mat (Og andre ting) og finner fort ut hva som smaker best og tørrkuler står ikke førts på menyen. Mange Chihuahuaeiere sliter med maten og i nesten alle tilfeller kommer det av at den er blitt gitt en liten gobit for ofte. problemet er da at noen hunder KUN vil ha de gobitene og spiser ikke vanlig hundemat. Hunden blir tynn og får ikke i seg nok næring. Man kommer inni i en vond sirkel. Det allers beste for tenner, fordøyelse og helse er tørrkuler til daglig og heller en godbit i form av vom, rene matprodukter som er beregnet for hundemager en sjelden gang.

Valpene tilvennes å sove i bur uten mamma fra de er 7-8 uker.

De andre tispene i familien hjelper å oppdra valpene fra de er ca 6 uker slik at de gradvis fravennes Mamma.

De er tilvendt å ha på seletøy og så vidt trent på å gå i bånd.

Lar du valpen få mest mulig ro de første mnd i sitt nye hjem legger du grunnlaget for en harmonisk og trygg valp i fremtiden.

En valp sover inntil 18-20 timer i døgnet og trenger mye ro.

 Valpen er forhåndsregistrert i NKK og Id. chipet og forsikret i AGRIA via avlsforsikringen frem til samme dag den reiser.

Anbefaler å forsikre valpen et par dager før den reiser. Den har da både chip. nr og reg nr som forsikringen krever.

Dette får valpen med seg når den reiser:

Kontrakt fra Norsk Kennelklubb

Helseattest

Stamtavlen (hvis den er kommet. Hvis ikke sendes den i posten)

Valpesele

Tyggepinner

Tørrkuler

Teppebit som det lukter av Mamma og søskene

Tissekladder

Valpene skal ha vaksine og ormekur ved 12 ukers alder.

Oppdretter er tilgjendelig hele døgnet de førte dagene etter at valpen har reise slik at man kan ta kontakt hvis det skulle oppstå noe.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Marthine | Svar 02.12.2015 17.28

vil dere ha noen kull klare ved sommertiden i 2016, altså i sommerferien?

Mona 05.01.2016 14.02

Vi planlegger 2 kull i løpet av sommeren 2016. Bare gå inn på FB gruppa: Chihuahua Moonlights little Chihuahua

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.10 | 22:35

Hei,jeg har det samme problemet og jeg tror man bare må
håpe.😊

...
24.10 | 22:33

Hei jeg er en jente på 10 år og jeg har spurt mamma og pappa om jeg kan få/kjøpe en fjording,men de sier nei...😞Hva kan jeg gjøre for å få en?🐴

...
03.08 | 10:16

Hei! we live in Bergen and we would like to have a Chihuahuaha with all health attest , etc. Can you help me?

...
25.07 | 09:11

Hei
Jeg heter Reidun Madsen og ønsker få meg et nytt familiemedlem.
De eldste barna er begynt å flytte ut, å det er bare 2 barn igjen i huset.

...
Du liker denne siden